Annonse

VÆR EN VENN – SI NEI TIL MOBBING!

Vakre lesere…

For noen dager siden fikk jeg en henvendelse av en journalist i Bergens Tidene. De har satt i gang et fantastisk prosjekt som går ut på å være en venn, si nei til mobbing, og ønsket å få mer fokus rundt dette. Om jeg ville skrive om prosjektet på bloggen? Definitivt!

Gjennom BT’s prosjekt, vil de engasjere skoleklasser og de unge direkte, for å få dem involvert i journalistikken, og prosjektet har i tillegg fått et eget håndtegn. V-tegnet, som står for Vær en venn. Vil dere være en venn? Det vil ihvertfall jeg, og jeg håper dere alle kan vise deres engasjement ved å like DENNE Facebooksiden. 

Torsdag publiserte Bergens Tidene sin første sak i deres mobbeserie «Vær en venn», og HER kan dere lese litt om hva som har foregått den siste uken. FY dette gjør sterke inntrykk på meg!

Mobbing er når en person gjentatte ganger over en viss tid blir utsatt for negative handlinger fra én eller flere personer. Den som blir utsatt for de negative handlingene, har problemer med å forsvare seg og er ofte nesten hjelpeløs overfor den eller dem som plager han eller henne, og jeg kjenner jeg blir forbanna bare ved å høre ordet mobbing. Temaet har tidligere blitt tatt opp her på bloggen, både i form av et eget blogginnlegg, men også i en episode av Snikk Snakk, og jeg tror faktisk ikke man kan snakke nok om mobbing. Undersøkelser viser at så mange som 75000 barn og unge blir mobbet i Norge i dag, som er flere enn hver tiende elev ved norske skoler. Jeg blir helt sjokkert. Sjokkert over at barn og unge kan være så ondskapsfulle ovenfor sine medmennesker, og det verste av alt, er at veldig mange av dem som mobber, fakitisk ikke har forståelse for hvilken belastning dette kan har for mobbeofferet, og hvilke konsekvenser mobbing kan medføre.

Mobbing kan forekomme over alt, og arbeidsplassen er også et mekka for mobbing. Seksuell trakassering, for eksempel, er også en form for mobbing, og jeg er sikker på at dette dukker opp oftere og ved flere arbeidsplasser enn man gjerne ser for seg. Jeg kan ikke forestille meg hvor forferdlig det må være å jobbe ved en arbeidsplass hvor du rett og slett blir mobbet. Ved en arbeidsplass du ikke ønsker å gå til dag ut og dag inn, fordi du blir utsatt for disse negative handlingene. Jeg får så vondt inni meg av tanken, tanken på at det faktisk er mange som har det sånn. Spesielt elever ved ulike skoler her til lands…

Anonyme mobbere på nett er også svært utbredt… Feige mobbere, som jeg velger å kalle dem, som gjemmer seg bak den anonyme fasaden, for så å slenge dritt. Dette ser vi svært ofte i blogg-verden, og jeg har selv opplevd ved flere anledninger å bli slengt dritt til av anonyme lesere. Jeg har til og med opplevd at det har blitt opprettet egne diskusjonsforumer om meg, hvor flere titalls mennesker har uttrykket sine meninger om hvor forferdelig de mener jeg er, hvor stygg jeg er, hvor tragisk jeg er… «Fy faen hun er så stygg», «jævla hore», «jævla mobber», «hvem faen tror hun at hun er», «det ser ut som noen har kastet opp på henne», er bare en brøkdel av det som har blitt skrevet om meg, men jeg er heldigvis sterk nok til å kunne overse de stygge kommentarene og fokusere på de positive. Allikevel er dette mobbing, og jeg slutter aldri å la meg overraske over hva folk faktisk kan være i stand til å skrive. Hva er galt med folk? Hva får folk til å mobbe? Hva i HELVETTE ER PROBLEMET? Jeg velger å tro at mobberne er dem med lavest selvfølelse, og som bare er nødt til å rakke ned på andre for å få seg selv til å føle seg bedre. Herregud så trist. Tenk at enkelte faktisk føler seg bedre av den slags… Er det ikke tragisk? Hvor er foreldrene? Hvor pokker er oppdragelsen? Jeg forstår det bare ikke… Samtidig tror jeg at flere av dem som mobber har hatt en tøff oppvekst med mangel på kjærlighet. Mangel på respekt… Fy faen så trist! 

Jeg kunne virkelig ønske at mobbingen kunne ta slutt, én gang for alle. At ordet mobbing rett og slett kunne bli visket bort fra det norske vokabulær, og at både jeg som blogger, prosjetet «Vær en venn», og ikke minst mine fantastiske lesere, kunne være en drivkratf i seg selv til å fohindre store deler av mobbingen her til lands. Jeg sier ihvertfall nei til mobbing, og det håper jeg at dere også gjør. 

Mitt råd til de som blir mobbet, er å prøve å gi faen. Prøve å heve seg over drittslengingen, og bare si «javel». JAVEL!!! Dere er faen meg verdt så mye mer enn å bli tråkket på av noen usikre idioter med fritidsproblemer, og dere skal vite at dere er unike. At dere er verdifull! Aldri la noen i hele denne verden ta fra dere følelsen av å være verdt noe, for fy søren… Dere er så mye verdt! 

Vær en VENN!

Annonse