HVORFOR IKKE VÆRE VEGANER NÅR DET ER SÅÅÅ LETT?

Happy onsdag, fininger – og takk for alle hyggelige tilbakemeldinger vedr. gårsdagens lille avsløring. Jeg er så glad for dette samarbeidet. Det er en stor ære å få lov til å være representant for selveste UNICEF!

Anyways… I dag tenkte jeg å vise dere noen bilder fra en av mine favorittrestauranter her i Albir – en restaurant som selvfølgelig har masse yummy vegan food på menyen. Her nede er det virkelig lett å være veganer – det er det forøvrig hvor som helst i 2017, og når det er så lett og i tillegg så godt, er det vanskelig å forstå hvorfor såpass mange fortsatt ikke velger å kutte ned på animalske produkter i kostholdet. Jeg skal enda en gang liste opp en del fordeler ved å velge plantebasert litt lenger nede på siden, men aller først vil jeg vise dere noen bilder av GOA! Ah, jeg elsker denne plassen…

GOA ligger langs strandpromenaden mellom Albir og Altea – og vegg i vegg ligger en annen favoritt for date nights og superdigge cocktails – nemlig De Lab! Det var her vi hygget med en flaske rødvin her forleden, og stedet er virkelig ypperlig for en romantisk night out. Her kan man sitte ute, nesten helt i vannkanten, og nye hverandres selskap mens man lytter til digg lounge musikk og lyden av bølgene som slår innover stranden. Det samme gjelder GOA – her får man samme utsikt og opplevelse, men stedet synes jeg fungerer enda bedre til lunsj.

Til lunsj ble det en nydelig quinoa-salat og hummus med grønnsaker – herregud så godt! Og at omgivelsene er såpass sjarmerende, bohemske og herlige som de er, gjør liksom hele opplevelsen enda bedre. Dette stedet må dere ikke gå glipp av om dere er i Albir – dette er virkelig en perle!

Og så folkens, så vil jeg bare avslutte med noen gode grunner for å velge et plantebasert kosthold. Det er bedre for helsen, det er selvsagt bedre for dyrene, og så er det bedre for miljøet og vår verden som vi er nødt til å ta vare på!

FOR DIN EGEN HELSE: 

– Fett fra animalske kilder regnes for det mest skadelige.

– Et vegetabilsk kosthold er så godt som fritt for helsefarlig kolesterol.

– Du vil sannsynligvis aldri få for lite fiber i kosten.

– Kjøtt fordøyes svært tregt og tar lang tid å bryte ned.

– Andelen overprossesert mat i kostholdet vil synke drastisk.

– Det syns! Kroppen jobber innenfra og ut. Alt fra hud til humør nyter godt av et balansert kosthold rikt på plantenæring.

– Alt kroppen din trenger fins naturlig i vegetabilsk form.

– Mye tyder på at et høyt inntak av animalske produkter forstyrrer kroppens naturlige hormonbalanse.

– Melk og melkeprodukter er sterkt slimdannende.

– Et vegetabilsk kosthold er skjeldent/aldri forbundet med skadelige bakterier som salmonella o.l.

– Kumelk inneholder unormale mengder antibiotika, som kommer fra de kunstige avl- og oppdettsteknikkene av storfe. Denne mengden av antibiotika bidrar til veksten av bakterier som er mer resistente mot antibiotika og dermed er de mer vanskelige å bekjempe når de først er i kroppen vår, spesielt hos personer som lider av alvorlige sykdommer.

– Det er godt å ha det klart i tankene at kumelk og de produktene som stammer fra det inneholder omtrent 59 forskjellige typer syntetiske hormoner, inkludert steroider, binyrer og seksuelle hormoner, blant andre, som kan kombinere seg med andre giftstoffer og forårsake degenerative sykdommer.

– Ulike studier har funnet at kumelk er assosiert med prostatakreft hos menn, spesielt hvis de drikker 3 glass om dagen. Når det kommer til kvinner, kan risikoen for eggstokkreft være så høy som 66%.

FOR DYRENE:

– I Norge slakes godt over 100 000 dyr om dagen, mer enn ett dyr i sekundet.

– Tusenvis av dyr overlever ikke veien til slakteriet en gang.

– Hver gang du kjøper kjøtt sier du i praksis at det er helt greit å systematisk ta liv, selv om det eksisterer fullverdige alternativer.

– I moderne eggproduksjon sorteres kyllingene etter kjønn hvor kun hunkyllingene levere videre for å legge egg. Hankyllingene drepes kort etter fødselen.

– Gris og kylling lever ofte nesten uten dagslys i kunstige omgivelser helt frem til slaktingen.

– Også kyr står inne i båser store deler av livet før de havner på slaktebenken.

– Kalver separeres gjerne fra moren sin rett etter fødselen. Årsaken til dette er at kyrne først og fremst produserer melk til oss mennesker, og våre barn, fremfor sine egne barn! I stedet for å kunne die, gis kalvene ofte et erstatningsprodukt heller enn melk rett fra sin egen mor.

– Det er svært lite som minner om bonderomantikk og norsk natur i et industrielt fremstilt kjøttprodukt.

– Du tenker kanskje at norske dyr har det godt sammenlignet med dyr fra andre land? Norge importerer tonnevis av kjøtt hvert år for å «mette» etterspørselen etter kjøttvarer. Kjøttet i norske butikker er altså ikke nødvendigvis norsk.

FOR MILJØET:

– Verdens naturresssurser er i ferd med å tæres ut. Både kjøtt- fiske- og ikke minst meieriindustrien bidrar til å forringe verdens miløtilstand:

– Enorme arealer går med til forproduksjon og beitemarket. Vi produserer mat til husdyr heller enn trengende mennesker.

– Det behøves opptil 10 kilo vegetabilsk føde for å ale frem ett kilo kjøtt! Dyrefor kommer ofte fra tidligere regnskogsområder, selv om kjøttet er aldri så norsk.

– I land med vannknapphet er husdyrindustrien en av de viktigste kildene til dette voksende, stadig mer alvorlige problemet.

– Dyreindustrien tar beslag på en vesentlig del av verdens energiressurser, og er vel så skadelig for miljøet som fly- og biltrafikk.

– Kjøtt og dyreprodukter er på ingen måte «klimanøytral kost». Er du opptatt av redusere ditt co2-forbruk er kjøtt et utmerket utgangspunkt. Det sies at kuenes egne «gassutslipp» forrurenser mer enn verdens samlede bilpark!

– Skadelige stoffer fra gjødsling og siloer renner ut i nærliggende vann og tar livet av den naturlige faunaen og gjør vannet udrikkelig for både dyr og mennesker. Det er ikke for ingenting at vannet nederst i mange norske vassdrag ikke bør drikkes.

– Den stadig økende etterspørselen etter fisk og sjømat er en avgjørende faktor når havene tømmes for ressurser.

//Kilder: veg-veg.no & veientilhelse.no

Altså… For meg er det ikke noe å lure på en gang – et plantepasert kosthold er fremtiden ♥

Nå skal vi gå en tur ut til fyret, og deretter skal jeg lage en superdigg lunsj til hele familen. I kveld blir det siste middag ute med familien før vi reiser hjemover, men før vi setter beina på norsk jord, skal vi en liten tur innom London. På lørdag er det navnefest for Jax, så at jeg har masse å glede meg til de kommende dagene er det i hvert fall ingen tvil om ♥

Nyyyyt dagen, fininger ♥