Annonse

VIS MEG NORGE!

//I samarbeid med Norsk Folkehjelp & Nettbuss ekspress

Som dere kanskje fikk med dere, så ble Dennis og jeg forrige fredag kjent med en som er ny i Norge. Jeg har jo tidligere fortalt om Norsk Folkehjelp og Nettbuss ekspress sitt fantastiske tiltak; Vis meg Norge, som rett og slett har gått ut på å bli kjent med noen som er ny her, og vise dem litt rundt. Vi er så heldige som har fått muligheten til å møte to fantastiske personer – Mohamed fra Syria, og Karam fra Irak. Dessverre hadde vi alle sammen litt liten tid, og kunne derfor ikke dra lenger enn til Drammen denne gangen, men det viktigste var den fine samtalen vi fikk på bussturen. Dessuten har vi avtalt å ta Karam med på skitur når snøen faller, som blir supermorsomt for oss alle sammen, haha!


Karam flyktet fra krig i 2015, og kom hit som båtflyktning den 26. september. Jeg har jo ved to anledninger vært i Hellas for å både hjelpe og for å ta imot båtflyktninger, og det å høre hvordan det faktisk var – fra en som kan kommunisere godt på engelsk, ble uten tvil en sterk opplevelse. Karam delte velvillig sin historie, og hadde en helt egen evne til å formidle hvordan det føltes å sitte i en liten gummibåt stappfull av så mange som 65 mennesker, som skulle ta seg over Middelhavet midt på mørkeste natten.

Smugleren fortalte dem at turen over ville ta rundt 30 minutter, men dette var selvfølgelig langt fra sannheten. Turen over tok over 6 timer – og han stakkaren som ble tvunget til å kjøre båten over, hadde aldri sett en båtmotor før – ikke kunne han svømme, og hadde ingen anelse om hvordan dette skulle gjøres. Bølgene var store, de hadde ikke vann eller mat ombord, og det hele føltes brutalt. En eldre dame omkom i båten på vei over, og stemningen var mildt sagt hysterisk. Karam ble en reddende engel for mange – rett og slett fordi han kan engelsk såpass godt, og kunne derfor være i stand til å fungere som tolk for de andre da de omsider kom i land. Dette ble hans mission oppover Europa – at han skulle hjelpe så mange som mulig på veien fra krig og forfølgelse.

Nå er Karam heldigvis på trygg grunn, og er nå bosatt i Oslo hvor han nå går på skole for å lære seg norsk. Han gjør det han kan for å integrere seg i samfunnet, og drømmer om å kunne få brukt utdannelsen sin her i Norge også. Karam er nemlig utdannet fysikklærer, og underviste i 4 år i Irak før han ble tvunget til å rømme. Jeg håper så inderlig at han får drømmen sin oppfylt – han er virkelig en fantastisk mann med et hjerte av gull!

Jeg gleder meg allerede til neste møte med Karam, og til å høre mer av hans sterke historie, og jeg håper dette innlegget kan inspirere dere der ute til å engasjere seg – til å være et medmenneske, og til å gjøre integreringen vår våre nykommere litt lettere ♥

Annonse