«Det er det jeg kaller den allergiske salutten»: Leger deler subtile tegn på at noen kan ha allergier

Vær oppmerksom på disse lumske symptomene.


Trær, gress, ugress, pollen og mugg er bare noen av tingene folk som opplever sesongmessige allergier hele tiden gjør sitt beste for å unngå.

De som er allergiske mot disse plantene vet at nysing, tetthet og røde, kløende øyne er noen av de kjennetegnende symptomene de opplever når de kommer i kontakt med dem. «Sesongmessige allergier kan imidlertid forårsake noen rare tegn på at pasienter ofte ikke forbinder med sesongmessige allergier,» sa Dr. Duyen Nguyen, en allergiker ved Memorial Hermann Health System i Houston, Texas.

Fra snorking til å føle at du kommer til å velte, her er 14 mindre kjente tegn på at du kan lide av allergi.

1. Dårlig ånde

Den dårlige smaken i munnen kommer kanskje ikke fra mat. Det kan være på grunn av all pollen i luften.

«Når for mye neseutslipp glir nedover baksiden av halsen, kan pasienter føle kvalme og til og med kaste opp,» sa Nguyen. Dette, forklarte han, kan gi bakterier i munn og svelg et sted å formere seg, noe som fører til karakteristisk dårlig ånde.

2. Svimmelhet

Føler du at du kommer til å falle ned og ikke kan skylde på at du har for mye moro på happy hour? Din allergi kan være den skyldige. En konstant oppbygging av slim i Eustachian-rørene, som forbinder mellom munnen og det indre øret, kan skape trykk inne i ørene. Dette kan potensielt føre til kroniske øresmerter eller føre til at du føler deg ubalanse, ifølge Nguyen.

3. Tap av lukt

De siste årene har vi kommet til å assosiere et tap av lukt med en COVID-19-infeksjon, men det kan også skyldes allergi.

«Sesongmessige allergiske pasienter kan noen ganger presentere anosmia, som er delvis eller fullstendig tap av lukt,» sa Nguyen. Dette, la han til, kan oppstå når slimhinner i nesen er betydelig irritert eller blokkert.

En enkelt blomstrende rose i en hage.  Kronbladene er delikat lagdelt, og skaper et mykt og frodig utseende

4. Utmattelse

Føler du deg litt mer utslitt enn vanlig? Hvis du ikke får nok avslappende søvn, kan det skyldes allergisymptomer som holder deg våken om natten.

«I tillegg til allergisymptomer som påvirker søvnkvaliteten, kan de også forverre søvnproblemer som søvnapné, som også kan påvirke mengden søvn,» sa Dr. Julie Wendt, en trippelbrettsertifisert allergolog og immunolog ved Relieve Allergy , Astma og elveblest i Scottsdale, Arizona.

Det kan også skyldes det allergikere omtaler som «allergitretthetssyndrom.» Å bekjempe allergier hele dagen kan gjøre kroppen utmattet, og dermed gi deg mye mindre energi i løpet av dagen, sa Dr. Robert Eitches, en allergiker ved Tower Allergy i Beverly Hills, California.

En person sitter på en sofa med hånden på ansiktet og virker stresset.  De har en bærbar datamaskin åpen på fanget og en stor plante er i bakgrunnen

5. Konsentrasjonsproblemer

«Med allergi rapporterer mange mennesker hjernetåke, konsentrasjonsvansker og til og med noen symptomer på ADHD,» sa Eitches. Han tilskrev dette at kroppen din brukte energi på andre ting som å gni nesen eller øynene, noe som fører til tap av forbruksenergien som trengs for å fokusere.

«Det har vært studier som indikerer at personer med allergi har større sannsynlighet for å ha ADHD enn befolkningen generelt,» la Eitches til. En studie fant «sterke bevis for sammenhengen mellom allergi og ADHD,» og bemerket at «pasienter med allergi har en 30–50% større risiko for å utvikle ADHD.»

6. Sår hals

Mens sår hals kan være et symptom på et virus, som forkjølelse eller influensa, kan det også være en indikator på at kroppen kjemper mot sesongmessige allergier. «Dette er på grunn av den økte slimproduksjonen i kroppen som forårsaker postnasal drypp, hovedårsaken til sår hals,» sa Wendt.

I tillegg til post-nasal drypp, advarte Wendt om at sår hals kan skyldes økt bruk av antihistaminer som forårsaker overdreven tørrhet. Og økt nysing og hosting fra postnasal drypp er også et symptom som kan føre til irritasjon i halsen.

7. Snorking

Mens vanlige søvnforstyrrelser som søvnapné kan føre til overdreven snorking, kan økt overbelastning også være årsaken. «Tett nese fra allergisymptomer øker snorking ettersom det begrenser luftveiene, og påvirker søvnkvaliteten generelt,» forklarte Wendt.

Samlet sett kan ubehandlede allergier føre til kroniske søvnforstyrrelser og ha en langsiktig innvirkning på helsen, noe som fører til høyere blodtrykk, hjertesvikt og vektøkning.

8. Stemmeendringer

Å rense halsen eller andre av lyder kan være et annet tegn på allergi.

«Klukking – tenk deg Daffy Duck – er en måte å gni baksiden av munntaket, der allergicellene er plassert, akkurat som du ville klø en kløe,» sa Eitches. «Ofte klukker folk ubevisst.»

9. Uforklarlig hodepine

Økt bihuletrykk fra lunger kan bare være årsaken bak din uforklarlige hodepine. Sinushodepine er vanligvis lokalisert til pannen og kinnene, og etterlater ofte området ømt og er vanligvis den verste om morgenen, på grunn av trykket som bygger seg opp fra å ligge flatt hele natten og blir ofte mindre intenst etter hvert som dagen skrider frem.

«Dette skyldes at bihulehulene svulmer, og blokkerer all drenering som kan avlaste trykket,» sa Wendt.

En kvinne med grått hår, som sitter på en sofa, ser ettertenksom ut mens hun holder et gult krus i den ene hånden og berører pannen med den andre

10. Utslett

Sesongmessige allergier kan forårsake oppblussing av kroniske hudsykdommer som eksem på grunn av økt betennelse.

«Noen individer kan også utvikle kløe og utslett etter direkte kontakt med et allergen,» sa Wendt. «Dette sees ofte om sommeren når barn leker ute i gresset og utvikler opphøyet, kløende utslett etter å ha vært ute.»

11. Odd Mannerisms

Mange prøver å lindre allergiene gjennom det andre oppfatter som tics eller andre væremåter.

«En slik manerisme er det jeg kaller den allergiske hilsen,» sa Eitches. «Dette er når noen prøver å lindre allergiene sine ved å dytte opp på nesetippen med hælen på hånden. Du vil ofte se noen bruke pekefingeren for å dytte på øret.»

12. En kløende tunge

Munnen eller tungen din blir kløende mens du spiser en bestemt mat, men det betyr ikke at du er allergisk mot den maten. Det kan bety at maten kryssreagerer med et annet allergen, sa Eitches. Et eksempel er ragweed og bananer. Dette er kjent som oral allergisyndrom (OAS) og oppstår når pasienter med sesongmessig allergisk rhinitt spiser en frukt, grønnsak, krydder eller nøtt som kryssreagerer. Det kan vanligvis stanses ved å tilberede maten.

13. Achy Joints

Sesongmessige allergisymptomer kan være ledsaget av generell betennelse når kroppen prøver å kvitte seg med allergenene som forårsaker reaksjonen, noe som kan føre til smertefull hevelse i leddene og sårhet i kroppen når den prøver å bekjempe irritanten.

«Denne betennelsen, kombinert med tretthet fra dårlig søvn og endringer i været som fører til allergisesongen kan føre til hyppige leddsmerter,» forklarte Wendt.

14. Øre-ringing

Ringing i ørene kan oppstå fra trykkoppbygging fra lunger, som kan blokkere Eustachian-rørene og forårsake betennelse og irritasjon.

«De som lider av sesongmessige allergier har også en økt risiko for øreinfeksjoner, siden øret ikke har evnen til å tømme overflødig væske på riktig måte,» sa Wendt. «Forskning har også vist at pasienter som opplever sesongmessige allergier har betydelig større sannsynlighet for å ha dysfunksjon av Eustachian-røret, en annen ledende årsak til tinnitus.»

Dette kan også føre til øresmerter, en følelse av metthet og høres ut som dukker og knaser i øret, samt nedsatt hørsel. Og noen studier har funnet ut at allergimedisiner kan forårsake ørering som en bivirkning. Hvis du opplever dette, er det definitivt noe å ta opp med legen din.

Hvis du opplever noen av disse symptomene – eller de klassiske tegnene på at kroppen din bekjemper allergener – er den gode nyheten at det er mange måter å finne utsettelse på. For å starte, avtal en avtale med en allergiker for å bli testet for å se hva du er allergisk mot.

«Generelt behandles allergisymptomer eller tegn, enten vanlige eller uvanlige, med streng unngåelse av allergener, reseptfrie medisiner inkludert orale antihistaminer, nesesteroidsprayer og dekongestanter,» sa Nguyen.

Hvis symptomene ikke er godt kontrollert med medisiner, kan allergisprøyter være fordelaktige.