Eksperter advarer om at dette er tegnene at din «bakrus» faktisk kan være en alkoholintoleranse

En alkoholintoleranse kan utvikle seg raskt, uten tilsynelatende grunn. Slik oppdager du skiltene.

En liten flaske av klart glass med en korkpropp, fylt med en lys gulgrønn væske, som kaster en skygge på en vanlig vegg

Når du drikker litt for mye, kan du forvente å våkne opp med bakrus og ha kvalme, hodepine og ekstrem tørste. Men du forventer kanskje ikke å oppleve disse symptomene – sammen med rødme kinn og tett nese – etter en enkelt alkoholholdig drikk.

Det kan imidlertid skje, og det kan signalisere at du utvikler en alkoholintoleranse, som legene sier kan oppstå tilsynelatende fra ingensteds. Selv om du aldri har hatt problemer med å drikke et par glass vin eller en martini eller to, kan du en dag oppleve at disse drinkene treffer litt annerledes.

«Det kommer opp en god del,» sa Jeffrey Factor, en allergiker-immunolog og stipendiat ved American Academy of Allergy, Asthma and Immunology, til HuffPost. «I virkeligheten er en alkoholintoleranse forskjellig fra en alkoholallergi. Alkoholintoleranser er mye mer vanlig enn en ekte alkoholallergi.»

Symptomene dine kan utløses av alkoholen i seg selv, eller av andre ingredienser eller kjemikalier som finnes i alkoholholdige drikker, som hvete, bygg, gjær eller histamin, forklarte Rani Maskatia, en allergiker-immunolog og medisinsk direktør for Latitude Food Allergy Care.

«Dette er enda mer komplisert når du snakker om cocktailer, som kan blandes med hva som helst,» sa Trevor Craig, bedriftsdirektør for teknisk opplæring og rådgivning ved Microbac Laboratories, et uavhengig testlaboratorium.

Hvis du begynner å føle deg uvel etter å ha drukket bare en liten mengde sprit, kan det være lurt å komme til bunns i hva som skjer. Den eneste måten å virkelig vite det er å se en allergiker, sa Maskatia.

Her er noen ting du bør vite om forskjellen mellom en alkoholallergi og en intoleranse, hvorfor du plutselig kan oppleve symptomer etter å ha drukket, og hva du skal gjøre med det.

Hva er forskjellen mellom en alkoholallergi og en intoleranse?

En person med krøllete hår sitter oppe i sengen med hvite laken, strekker seg og berører hodet, nær et vindu med rene gardiner

En alkoholallergi og en intoleranse er noen ganger forvirret, men de er ikke det samme, sa Factor.

Med en alkoholallergi, reagerer immunsystemet ditt på noe i en alkoholholdig drikke, som en ingrediens, konserveringsmiddel eller kjemisk, ifølge Cleveland Clinic. Immunsystemet utløser deretter celler til å frigjøre immunglobulin E-antistoffer for å nøytralisere allergenet, og det forårsaker allergiske symptomer, ifølge Mayo Clinic. Faktor sa at ekte alkoholallergier er ganske sjeldne.

En intoleranse er i mellomtiden enhver annen type reaksjon på alkohol som ikke involverer immunsystemet, forklarte Factor. For eksempel kan noen mennesker ikke være i stand til å metabolisere alkohol riktig. Intoleranser kan være genetiske og er mye mer vanlige enn allergier, og kan være mer sannsynlig å påvirke mennesker av østasiatisk avstamning, sa Factor.

Det som er forvirrende med de to tilstandene er at symptomene deres kan overlappe hverandre, sa Maskatia.

En alkoholallergi kan i ekstreme tilfeller forårsake utslett, hevelse, oppkast og anafylaksi. Rødming, kvalme, oppkast, hjertebank, hodepine, tretthet, tett nese og diaré er tegn på intoleranse, ifølge Cleveland Clinic.

«Så du kan ikke se på en bestemt reaksjon og si, ‘Å, det er definitivt en allergi versus en intoleranse mot alkohol,» sa Factor.

Hvordan vet du om du har en allergi eller en intoleranse?

En person med prikkete neglekunst pynter en cocktail med en limekile og mynteblad, og legger den på en bardisk

Det kan være vanskelig, sa Factor. «Det er egentlig ingen gode tester tilgjengelig for allergi mot alkohol.»

I motsetning til andre typer allergier, vil en hudtest ikke spesifikt avsløre en alkoholallergi, forklarte han.

Imidlertid vil leger snakke med deg om symptomene dine og når du opplever dem, sa Maskatia. «En klinisk historie er vanligvis tilstrekkelig for at en allergiker skal kunne skille mellom en mistenkt intoleranse og en mistenkt IgE-mediert allergi.»

En lege kan også ta en blod- eller hudprøve, som kan avsløre allergier mot stoffer i alkohol, som gjær, bygg, histamin, meieriprodukter eller frukt, forklarte hun. Du kan utvikle allergi mot disse stoffene i alle aldre.

Hvorfor alkoholallergier og intoleranser kan utvikle seg senere i livet

To hender som holder cocktailer klirrer i glass over et basseng.  Den ene drinken ser ut til å være en iste, og den andre er en margarita med en sitronskive

Det er vanlig at pasienter kommer inn og beskriver symptomer eller reaksjoner på å drikke alkohol som de nettopp har utviklet, sa Factor. Det er ikke klart hvorfor noen mennesker plutselig begynner å oppleve disse intoleransene eller allergiene senere i livet.

Noen mennesker kan være disponert på grunn av utbruddet av andre medisinske tilstander, som astma, bihulesykdommer, medisinallergier eller endringer i kroppens immunrespons, forklarte han. Genetikk og miljøeksponering er en annen faktor, sa Maskatia.

Det er også ny forskning som tyder på at slike endringer kan være covid-relaterte. I en liten case-studie publisert i tidsskriftet Cureus i 2023, rapporterte fire pasienter med langvarig COVID selv om ny alkoholfølsomhet etter infeksjonene, med symptomer som hodepine, grogginess, angst, humørsvingninger, rødme og tretthet.

Hva du skal gjøre hvis å drikke alkohol utløser en reaksjon

Person som ligger på en seng med armene dekker ansiktet.  Scenen ser ut til å være avslappet og uformell

I henhold til Food Allergen Labeling and Consumer Protection Act av 2004, krever Food and Drug Administration at pakket mat skal liste allergener som melk, egg, hvete, fisk, skalldyr, nøtter, soyabønner og sesam. Men Maskatia sa at dette ikke gjelder alkoholholdige drikker.

Det er fordi Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau, ikke FDA, overvåker alkohol, og det gjør allergenmerking på sprit frivillig, sa Craig. Så det er ikke alltid tydelig hva som er i alkoholen du drikker.

«Det er vanskelig siden det ikke er et krav til en etikett, så det er ikke alltid lett å se på det og tyde det,» forklarte Craig. «I tillegg kan det hende du bestiller fra en bar og ikke engang har tilgang til flasken.»

Likevel, hvis du vet at inntak av druer utløser symptomer for deg, er det en god idé å holde seg unna vin, og hvis hvete eller bygg gir deg problemer, er det best å unngå øl. «Hvis du ikke vet hva som er i drinken din og allergien din er alvorlig, så hopp over det,» sa Craig.

Det finnes ingen behandling for alkoholallergi eller intoleranse, så Factors beste råd er å unngå å drikke det hvis du reagerer på det. Du kan adoptere en tørr livsstil eller bare unngå visse drinker som forårsaker symptomene dine.

«Konklusjonen er dette: Det er ingen behandling, ingen testing av noen betydelig verdi, og løsningen er egentlig bare å unngå den alkoholen, eller alkohol generelt,» sa Factor. «Det er ikke en veldig behagelig løsning for mange mennesker, men det er det det er.»