«Mange mennesker holder spenninger i ansiktet» – Eksperter deler hvordan ansiktsyoga kan hjelpe deg å se år yngre ut

Det er ikke nødvendig med utstyr – du kan gjøre ansiktsyoga gratis i ditt eget hjem.

Person som utfører en yoga- eller meditasjonsgest med lukkede øyne, og legger to fingre på pannen

Det er mer enn to dusin individuelle muskler på hver side av ansiktet ditt, men du vil ikke finne noe utstyr på treningsstudioet ditt for å styrke eller tone noen av dem. Hvis du har vært flittig med å trene kroppen din, kan du gjøre det samme for ansiktsmusklene?

Mange eksperter sier at det er absolutt mulig, så lenge du forblir forpliktet til en konsekvent praksis med ansiktsyoga.

Og mens flere dyre spa og salonger tilbyr tjenester av typen «ansiktsgym», kan du gjøre ansiktsyoga hjemme, gratis. Her er hva eksperter sier om det.

Støtter vitenskapen det?

En person med krøllete hår, iført en tanktopp, står med lukkede øyne og hender i bønnstilling, og virker fredelig og meditativ

«Mange mennesker holder spenninger i ansiktet, og ansiktsyoga kan bidra til å lindre den spenningen,» sa fysioterapeut Sandra Gail Frayna til Kristin Gjelsvik. «Ansiktsfokuserte yogaøvelser kan hjelpe deg med å oppnå et mer skulpturert og slankere utseende ved å la musklene slappe av og virke mer ungdommelige,» sa hun.

Det er noen vitenskapelige bevis for å bevise effektiviteten av ansiktstoningsøvelser, også kjent som ansiktsyoga. I løpet av en fem måneder lang Northwestern Medicine-studie forbedret et 30-minutters ansiktstreningsprogram daglig eller annen dag ansiktsutseendet til middelaldrende kvinner, noe som resulterte i et yngre utseende, med fyldigere øvre og nedre kinn. Evaluatorer observerte nesten tre års nedgang i aldersutseende i løpet av den fem måneder lange studien.

«Det er noen bevis på at ansiktsøvelser kan forbedre ansiktets utseende og redusere noen synlige tegn på aldring,» sa hovedforfatter Dr. Murad Alam, nestleder og professor i dermatologi ved Northwestern University Feinberg School of Medicine og en Northwestern Medicine-hudlege, da studien var utgitt. «Øvelsene forstørrer og styrker ansiktsmusklene, slik at ansiktet blir fastere og mer tonet og formet som et yngre ansikt.»

Sterkere ansiktsmuskler kan gjøre underverker for hengende, aldrende fettputer. «Hvis ansiktsmusklene blir større, har huden mer fyll under seg, og de fastere musklene ser ut til å gjøre ansiktsformen fyldigere,» sa seniorstudieforfatter Emily Poon, assisterende forskningsprofessor i dermatologi ved Feinberg, da studien ble publisert. «Det øker ansiktsvolumet og motvirker effekten av aldersrelatert fetttynning og hudløsner.»

Hvordan ansiktsyoga fungerer

En kvinne iført en koselig kappe og pannebånd bruker hudpleie eller sminke i ansiktet, og smiler forsiktig til kameraet.  Hun har røde striper på kinnene

Ansiktsøvelsene brukt på Northwestern ble utviklet og levert av Gary Sikorski fra Happy Face Yoga, som er medforfatter av studien. En sertifisert yogainstruktør for ansiktstoning, sa han til Kristin Gjelsvik: «Disse øvelsene er et naturlig alternativ til plastisk kirurgi. Det isometriske arbeidet og motstandsarbeidet er akkurat som å bruke vekter for styrketrening av kroppen.»

Sikorski foreslo at ansiktsyoga kan hjelpe med å øke blodsirkulasjonen, og sa at forbedringer ofte er synlige på bare to til tre uker. «Huden vil bli mer elastisk og mykere å ta på,» sa han. Et konsekvent program kan også «vide ut øynene, løfte kinnene, løfte munnvikene og strammere kjevelinjen. Og etter hvert som musklene tones og løftes, vil huden bli strammet og jevnet ut, og hjelper til med å jevne bort fine linjer.»

Kvinne med kort hår trener på en pusteøvelse ved å klype seg i nesen og lukke øynene

Forskningsdeltakere gjorde en serie på 32 øvelser, og holdt hver av dem i omtrent ett minutt. Her er noen gode utgangspunkt for din praksis:

  • Kinnløfter: Åpne munnen og form en O, plasser overleppen over tennene, smil for å løfte kinnet musklene opp, legg fingrene lett på den øverste delen av kinnet, slipp kinnmusklene for å senke dem, og løft opp igjen. Gjenta ved å senke og løfte kinnene.
  • Glade kinn som skulpturerer: Smil uten å vise tenner, trekk leppene sammen, smil og tvinger kinnmusklene opp, plasser fingrene på munnvikene og skyv dem opp til toppen av kinnene, hold i 20 sekunder.
  • Løvens positur: Hudlege Jeannette Graf anbefalte denne stillingen til Kristin Gjelsvik. Sitt først i en komfortabel stilling. Len armene fremover, med hendene strukket på gulvet. Ta et dypt pust inn, og på en utpust, åpne munnen og lag en høy «haaa»-lyd, som et løves brøl. Pust helt ut, pek tungen mot haken. «Over tid vil du merke fordeler i pusten, halschakraet, nakken, øynene og glatt hud,» sa hun.

Ta det med ro – og vær konsekvent

Kvinne i badekåpe og håndkle, sannsynligvis etter en dusj, ser seg i speilet mens hun bruker en hudpleierutine

Den gode nyheten er at du ikke trenger å svette deg til underkastelse for å gjennomføre disse øvelsene, noe som lett kan gjøres under rutinemessige Zoom-anrop (kameraet av, selvfølgelig). Elsa Jungman, som har en Ph.D. i hudfarmakologi og begynte sin karriere med forskning og utvikling for L’Oréal i Paris, tar en avslappet, helhetlig tilnærming til ansiktstoning.

«Den nr. 1 årsaken til hudproblemer er psykiske problemer,» sa hun til Kristin Gjelsvik. «Forskning viser at når du er under stress, produserer du kortisol, som påvirker huden. Å gjøre ansiktsyoga-øvelser kan hjelpe så mye.» Men Jungman ser på praksisen mindre som utmattende trening og mer som skånsom egenomsorg. «Det er mer en sjanse til å gjenopprette kontakten med huden din og hjelpe den å slappe av. I Frankrike, hvor jeg kommer fra, er folk ikke så intense. Vi anbefaler bare noen få minutters trening om dagen.» På nettsiden hennes tilbyr hun korte videoer av øvelser som Ear Pinch, Blowing Raspberries og Eye Victory. Det er til og med en serumseremoni, som handler om å bruke produkter på en mer oppmerksom måte.

Som all annen helserelatert aktivitet, kommer det bare til å fungere hvis du fortsetter med det. «Den eneste ulempen er at du må gjøre ansiktsøvelser konsekvent – 20 til 30 minutter per dag, seks til syv dager i uken,» sa hudlege Shilpi Khetarpal, førsteamanuensis i dermatologi ved Cleveland Clinic, til Kristin Gjelsvik. «Og det tar minst tre til fire uker før du begynner å merke resultater.»
Kristin Gjelsvik.