«Parasittisk infeksjon er vanlig»: Denne legen deler «hjerneorm-varslingstegnene» du bør vite

Jeg trodde aldri at jeg trengte å vite «varselsignaler fra hjerneorm», men her er vi.

Den siste måneden har angsten for «hjerneorm» skutt i været. I tilfelle du gikk glipp av det, skjedde dette etter at den uavhengige presidentkandidaten Robert F. Kennedy Jr. sa at en orm spiste en del av hjernen hans og døde inne i hodet hans.

Når RFKJr får en sang fast i hodet. pic.twitter.com/OnoBEsFRMn

— 𝕊𝕦𝕟𝕕𝕒𝕖_𝔾𝕦𝕣𝕝 (@SundaeDivine) 8. mai 2024

Twitter: @SundaeDivine

Selv om vi ikke er her for å undersøke RFKs spesifikke påstand om at en hjerneorm dør inni ham, er vi her for å diskutere hjerneormer generelt, som dessverre er en reell ting som eksisterer.

Brukeren skriver om å ha diaré og bekymre seg for at det kan være på grunn av hjerneormer, etterfulgt av en gråtende emoji

Kristin Gjelsvik snakket med nevrokirurg Betsy Grunch, MD, FAANS, FACS, FCNS som har praktisert i 11 år. For å bryte det enkelt ned, sa Grunch at hjerneormer er et begrep som brukes for å representere en parasittisk infeksjon i hjernen. «Det vanligste er fra svinebendelorm, Taenia Solium (eller neurocysticercosis),» forklarte Grunch.

Så hvordan ville en person bli utsatt – og potensielt få – hjerneormer til å begynne med? Grunch sa at hjerneormer oftest kommer fra en syklus med overføring fra gris til menneske. Dette skjer når en person spiser rått eller underkokt svinekjøtt som er infisert med svinebendelorm (eller Taenia Solium). Etter at tarmparasitten er i den personens kropp, kan den legge egg. Den personen vil da sende eggene i avføringen. Mens en intestinal bendelorm alene ikke kan reise til hjernen, kan larvene dens. Sekret i magen gjør at eggene klekkes, og larvene kan da komme inn i blodet, hvor de kan fordeles over hele kroppen, inkludert hjernen.

En slakter skjærer store stykker rått kjøtt på et bord i et travelt slakteri

Grunch sa at fordøyelsesproblemer ville være de første symptomene å se etter – og de dukker opp ganske raskt etter inntak av en parasitt. «Du vil oppleve GI-symptomer som diaré, magesmerter og vekttap spesifikt. Når det er sagt, kan det ta måneder til år å utvikle hjerneinfeksjonssymptomer, siden symptomene vanligvis ikke oppstår før larvene dør. Når de dukker opp i hjernen inkluderer symptomene kvalme, anfall og hodepine.»

Illustrasjon av en menneskelig hjerne laget av sammenvevde ormer

Hvis du mistenker at du kan ha en parasittisk infeksjon, kontakt alltid legen din umiddelbart. «Spesifikke antistoffer eller antigener i blodet kan sjekkes for å se om du har en infeksjon. Noen ganger kan vi få tak i CSF (cerebrospinalvæske) via spinal tap for å se etter hjerneorm.»

Et stort nærbilde av mange larver som vrir seg sammen

Grunch sa at både barn og voksne er mottakelige for neurocysticercosis. «Parasittisk infeksjon er en vanlig tilstand. Verdens helseorganisasjon anslår at opptil 8,3 millioner mennesker i verden lever med nevrocysticercosis. Faktisk er det en av de viktigste årsakene til epilepsi i voksen alder.»

@ladyspinedoc

🎥 Bruk 24 timer i livet mitt. #nevrokirurg #vlog #dayinthelife

♬ original lyd – Ladyspinedoc⚡️ | Dr. Grunch 🧠

Den beste måten å forebygge hjerneormer på, ifølge Grunch, er å ikke spise underkokt eller rått svinekjøtt, og bruke god håndhygiene. Gå nå og vask hendene!

Sarah Sherman, kledd i et humoristisk blekksprutkostyme, sitter ved siden av Colin Jost, som har på seg en dress, på et nyhetssett med verdenskart i bakgrunnen