7 hverdagsvaner som kan forårsake hjerteproblemer

Du kan bidra til hjerteskade og ikke engang vite det.

En lege undersøker en mannlig pasient ved hjelp av et stetoskop på et legekontor.  Begge har på seg masker.  En plakat med anatomiske diagrammer er synlig i bakgrunnen

Det er velkjent at visse vaner, som å røyke eller drikke store mengder alkohol, kan skade hjertet ditt over tid.

Men mange av de hverdagslige vanene som vi egentlig ikke tenker på – hvor ofte vi pusser tennene våre, kosttilskuddene vi tar og mengden kaffe vi drikker – kan også påvirke helsen til våre hjerter.

Hva vi gjør, spiser og drikker kan påvirke blodtrykket, kolesterolet og hjertefrekvensen betydelig, og til slutt påvirke vår generelle hjertefunksjon.

Her er noen få hverdagsvaner som kan bidra til hjerteproblemer:

Crash diett eller eliminering av visse makronæringsstoffer

Kvinne i en turkis topp holder en gul telefon og et glass iskaffe, ser på telefonen med et bekymret uttrykk

Dr. Daniel Edmundowicz, sjefen for kardiologi ved Temple University Hospital, sa at folk ofte tror de spiser et sunt, balansert kosthold, men at de i virkeligheten forbereder seg på hjerteproblemer langs veien.

For eksempel har han sett folk som følger en diett med lavt kolesterol unngå sunt fett, et viktig makronæringsstoff. Da kan de spise for mye karbohydrater. Selv om denne typen diett ikke vil føre til en økning i kolesterolnivået, kan det føre til vektøkning og legge mye stress på sukkersystemet og diabetessystemet, ifølge Edmundowicz.

Krasjslanking kan på samme måte beskatte det kardiovaskulære systemet, og forskning har vist at en plutselig og ekstrem endring i matvaner kan føre til en forverring av hjertefunksjonen.

«Å gå fra en ytterlighet til en annen hjelper virkelig ikke,» sa Edmundowicz.

Sosial isolasjon og ensomhet

Kvinne lener seg på en vinduskarm, stirrer på en smarttelefon som hviler ved siden av henne, med et ettertenksomt uttrykk

Å være isolert fra andre kan også ha en dyp innvirkning på hjertehelsen vår, ifølge Dr. Rigved Tadwalkar, en styresertifisert kardiolog ved Providence Saint John’s Health Center i Santa Monica, California.

En fersk studie fant at eldre kvinner har 8 % høyere risiko for hjerte- og karsykdommer når de lever i sosial isolasjon og 5 % høyere risiko for hjerte- og karsykdommer når de lever med ensomhet. For personer som opplever både sosial isolasjon og ensomhet, øker risikoen for hjertesykdom til 27 %.

Sosial isolasjon kan også bidra til depresjon, og depresjon kan føre til kardiovaskulære risikofaktorer som hypertensjon, stillesittende livsstil og dårlige spisevaner, ifølge Edmundowicz.

«Sosial isolasjon er en biggie, og det bidrar til dårlig hjertehelse,» sa Edmundowicz.

Dårlig tannhelse

En eldre kvinne med briller smiler sittende i en tannlegestol, mens en maskert tannlege i skrubb smiler i bakgrunnen

Tannproblemer – som tannkjøtt og tannråte – kan øke risikoen for bakterielle infeksjoner i blodet. Ifølge Tadwalkar er det veldig lett for bakterier i munnen å reise til blodet.

Nyere forskning fant også at regelmessig rengjøring av tennene er knyttet til bedre hjertehelseresultater.

Edmundowicz sa at det er kjent at gingivitt og dårlig munnhelse forårsaker en inflammatorisk tilstand som kan forverre hjerteproblemer som høyt kolesterol eller plakkruptur.

«God munnhygiene er viktig. Vi kan ikke si 100% at børsting og bruk av tanntråd hver dag kommer til å forhindre et hjerteinfarkt, men det kan øke ens sårbarhet hvis de har de andre standard risikofaktorene, sa Edmundowicz.

Visse medisiner og kosttilskudd

En rekke piller og kapsler i forskjellige former og størrelser er arrangert på rad på en vanlig bakgrunn, som viser ulike typer medisiner

Noen medisiner har vist seg å utløse kardiovaskulære problemer. ADHD-medisiner, for eksempel, kan øke nervesystemet og forårsake økt hjertefrekvens og blodtrykk. Legemidler med vanndrivende effekt, som den antihormonelle medisinen Spironolakton, kan senke blodtrykket, og hos personer med naturlig lavt blodtrykk føre til symptomer som svimmelhet og svimmelhet.

Tadwalkar understreket at dette ikke betyr at alle trenger å være bekymret for medisinene sine. Imidlertid kan de som er disponert for blodtrykk eller hjerterytmeproblemer må være forsiktige med doseringen av medisinene sine. Legen din bør ta din hjertehelsehistorie i betraktning mens han finner ut riktig dosering for deg.

Kosttilskudd kan også påvirke hjertet, spesielt blant personer som tar vitaminer og urtetilskudd de faktisk ikke trenger. Kosttilskudd kan samhandle med foreskrevne medisiner og har også ødeleggende effekter på hjertet, ifølge Tadwalkar. Han anbefaler å snakke med en lege om kosttilskudd for å finne ut om de kan ha kardiovaskulære effekter.

For mye koffein

En kopp svart kaffe står på en hvit tallerken mot en vanlig bakgrunn

Koffeinholdig kaffe er generelt trygt og beskyttende for hjertet. Forskning tyder på at å drikke to kopper kaffe per dag gir de største kardiovaskulære fordelene.

Men for mye kaffe kan ha en negativ effekt fordi det «kan få fart på hjertet, forårsake økt hjertefrekvens, forårsake sammentrekning av blodårene og økt blodtrykk, og sikkert hvis du er utsatt for rytmeforstyrrelser i hjertet, koffein ved høye doser kan forårsake det,» sa Tadwalkar.

Koffein anses som trygt inntil 300 til 400 milligram, og etter det kan det ha en kaskade av negative effekter.

Forskning har også vist at filtrert kaffe er forbundet med bedre kolesterolnivåer enn ufiltrert kaffe, slik en fransk presse. «Ofte forbinder vi ikke kolesterol med kaffe, men filtrert kaffe har mindre dårlig kolesterolinnhold enn mindre filtrert kaffe,» sa Tadwalkar. Generelt, jo svartere kaffen er, jo sunnere er den for kroppen.

Ukontrollert stress

Når kroppens kamp-eller-flykt-system er kronisk aktivert, kan det forårsake betennelse i kroppen og forlenget frigjøring av stresshormoner som adrenalin. Disse faktorene sammen kan forårsake fysiologiske endringer i kroppen, inkludert økning i blodtrykk, høyt kolesterol, overvekt, insulinresistens og elektriske rytmeforstyrrelser, ifølge Tadwalkar.

Kronisk stress kan også øke risikoen for blodpropp i hele kroppen. Hvis det dannes en blodpropp i en arterie som allerede er smal, kan det forårsake hjerteinfarkt. «Dette er grunnen til at folk som har mye kronisk stress, kan du se, ofte vil ende opp med et hjerteinfarkt,» sa Tadwalkar.

Triggere av stress er rundt oss, og det kan være vanskelig å unnslippe. Fordi disse triggerne ikke forsvinner, er det avgjørende å lære å håndtere stress effektivt, sa Tadwalkar, som anbefaler stressavlastende aktiviteter som meditasjon, yoga, trening og hyggelige hobbyer.

For mye eller for lite søvn

En person med mørkt hår sover fredelig på en seng, klemmer en pute og er dekket med et teppe

De fleste trenger omtrent syv til åtte timers søvn om natten – for mye eller for lite søvn kan bidra til kardiovaskulære problemer, inkludert hjerteinfarkt og hjerneslag.

Det handler ikke bare om mengden søvn, men kvaliteten også. Høykvalitets, regenerativ søvn er avgjørende for å opprettholde et sunt hjerte. Søvn av lavere kvalitet er knyttet til høyt blodtrykk, forhøyet kolesterol og åreforkalkning (en oppbygging av plakk i arteriene).

«Vi vil at folk skal sove godt, og i forventet varighet, for å virkelig beskytte hjertet sitt,» sa Tadwalkar.
Kristin Gjelsvik.