5 uventede tegn på overgangsalder som ikke er hetetokter

Alle som har opplevd overgangsalder vil fortelle deg: Hetetokter kan få mest buzz, men de er ikke det eneste plagsomme symptomet på overgangsalder.

En person ligger i sengen med hånden på pannen og ser ut til å ha smerte eller ubehag.  En hodegjerde i tre og et sidebord er synlige

Menopause er for de fleste kvinner en uunngåelig del av livet. Dette stadiet, som vanligvis oppstår i 40- eller 50-årene, markerer slutten av menstruasjonssyklusen. Kroppen din begynner å bruke energi annerledes og eggstokkene slutter å produsere egg og østrogen – et kjønnshormon som er nært involvert i en lang rekke kroppsfunksjoner. Som et resultat kan kroppen din begynne å føle, se ut og oppføre seg annerledes.

Alle som har opplevd overgangsalder vil fortelle deg: Hetetokter kan få mest buzz, men de er ikke det eneste plagsomme symptomet på overgangsalder.

«Denne nedgangen i østrogennivået merkes av hele kroppen, inkludert hjernen, hjertet, huden og reproduktive organer som vagina, livmor og eggstokker,» Kyle Graham, en OB-GYN og medisinsk direktør ved Pediatrix Medical Group i San Jose, California, fortalte HuffPost.

Mens symptomene varierer fra person til person, spesielt når det gjelder varighet og alvorlighetsgrad, viser bevis konsekvent at det store flertallet av kvinner opplever noen type fysisk eller følelsesmessig endring i overgangsalderen som alvorlig påvirker deres livskvalitet.

Vi snakket med tre kvinnehelseeksperter som spesialiserer seg på overgangsalder for å forstå hvordan slutten av menstruasjonssyklusen påvirker kroppen. Her er hva de sa.

Vedvarende tretthet

En person ligger med forsiden ned på en sofa med bena hevet mot veggen, og virker avslappet.  Stueplanter er synlige i bakgrunnen

Ifølge Sherry Ross, en OB-GYN og kvinnehelseekspert ved Providence Saint John’s Health Center i Santa Monica, California, føler mange mennesker seg eksepsjonelt utmattet gjennom overgangsalderen. Det er fordi nedgangen i østrogen og progesteron kan forstyrre døgnrytmen og rote med den delen av hjernen som regulerer søvnen.

I tillegg kan hetetokter og nattesvette kvinner i overgangsalderen være tilbøyelige til å få dem til å snurre seg om natten.

Kronisk tretthet kan utløse en kaskade av negative helsekonsekvenser, inkludert hjernetåke, hukommelsestap og dårlig konsentrasjon, sa Ross. «Alle sideskader forårsaket av tretthet har en negativ innvirkning på en persons generelle livskvalitet.»

For å øke energinivået ditt, prøv å vedta en sunn livsstil. Årsaken: Inaktivitet, dietter med høyt innhold av altfor bearbeidet mat, røyking og overdreven alkoholforbruk kan forverre tretthet, bemerket Ross.

Regelmessig fysisk aktivitet – ideelt sett 30 minutter med trening tre ganger i uken – kan forbedre stoffskiftet og energinivået. Til slutt, god søvnhygiene – å unngå koffein før sengetid, hoppe over sen-ettermiddagslurer og følge en vanlig søvn-våkne-syklus – kan forbedre søvnkvaliteten gjennom overgangsalderen, ifølge National Institutes of Health.

Vaginal tørrhet

Krusende, plissert stoff arrangert i lag, som ligner kronblad eller bølger, skaper et teksturert mønster

Skjeden er fullpakket med østrogenreseptorer, så når det er en nedgang i østrogennivået, blir det vanskeligere for organet å holde seg smurt. Østrogen spiller også en avgjørende rolle for å opprettholde sunne nivåer av bakterier i skjeden, som til gjengjeld holder den omkringliggende huden sunn og fuktet, forklarte Graham.

«Med alle disse endringene blir huden i skjedeområdet irritert, smertefull og til og med betent,» sa Graham, og la til at noen mennesker kan legge merke til at skjeden deres ser rødere eller rosare ut enn vanlig.

Den gode nyheten: Det er fullt mulig å holde skjedefølelsen og se sunn ut gjennom overgangsalderen. Vaginale fuktighetskremer kan påføres skjeden og vulva noen få dager for å holde vevet sunt. Lavdose østrogenbehandling, i form av en krem, tablett eller ring, kan også foreskrives av helsepersonell for å bekjempe tørrhet. Det siste trikset: Hold deg seksuelt aktiv. Regelmessig sex eller vaginal stimulering kan øke blodstrømmen til skjeden og fukte det vaginale vevet.

Smertefullt samleie

En halvert papaya med frø og en moden banan er plassert side ved side på delt rosa og blå bakgrunn

Selvfølgelig, for noen mennesker, kan det ikke være en lett prestasjon å ha mer sex. Nedgangen i østrogen kan tynne ut skjedevevet og, som forklart ovenfor, redusere skjedens naturlige smøring.

«Vaginal tørrhet, svie, irritasjon, kløe, sårhet, ømhet og/eller utflod fra skjeden – som igjen kan føre til smerte, tørrhet og/eller blødning under sex – kan føre til manglende evne til å ha penetrerende sex i det hele tatt.» sa Dr. Madeline Dick-Biascoechea, en urogynekolog ved University of Maryland Medical Center og assisterende professor ved University of Maryland School of Medicine.

Hvis sex er av bordet, anbefaler hun å bruke vaginale fuktighetskremer, silikonbaserte smøremidler og, i visse tilfeller, vaginal østrogenterapi. En sexterapeut kan også hjelpe med å identifisere eksterne stressfaktorer som kan påvirke sexlivet ditt og hjelpe deg med å føle deg trygg og komfortabel i kroppen din igjen. Ingen skal måtte håndtere smerten og irritasjonen som kan gjøre det umulig å fortsette å nyte sex, sa Dick-Biascoechea.

Stemningsendringer

En person ligger på en seng med en svak lysstråle som lyser opp øynene og deler av ansiktet.  Omgivelsene er svakt opplyst, og skaper en rolig atmosfære

Humørsvingninger kan også tilskrives tap av østrogen gjennom overgangsalderen. Hormonet er tross alt direkte knyttet til produksjonen av serotonin og dopamin, som er nevrotransmittere som påvirker mental helse.

«De humørregulerende nevrotransmitterne reduseres (i overgangsalderen), forverrede humørsvingninger og depresjon,» forklarte Ross. Søvnproblemer og stressende livsproblemer som har en tendens til å oppstå i denne alderen, inkludert kroniske helseproblemer, karrierepress og aldrende foreldre, kan påvirke ens følelsesmessige velvære ytterligere.

Ross sa at det er en rekke nyttige praksiser som kan forbedre humøret ditt. Å spise et godt balansert kosthold, trene regelmessig og begrense alkoholforbruk har vært knyttet til lavere forekomst av depresjon.

Stressreduksjonsteknikker som yoga, tai chi og mindfulness kan også gi beskyttelse mot å utvikle depressive symptomer. Kognitiv atferdsterapi, antidepressiva og anti-angstmedisiner har også vist seg å effektivt behandle depresjon og angst.

Noen mennesker vil kanskje vurdere å ta hormonbehandling, en medisin som erstatter tapte hormoner. «HRT kan kontrollere humørsvingninger, depresjon og angst ved å legge tilbake det sårt tiltrengte østrogenhormonet,» forklarte Ross.

Blæreproblemer

En kvinne sitter på en sofa og holder hodet med den ene hånden og magen med den andre, og ser ut til å ha vondt

Du kan også oppleve at du løper på do hele tiden eller plutselig opplever inkontinens. Mange mennesker utvikler også tilbakevendende urinveisinfeksjoner, noen ganger får de tre eller flere ganger i løpet av et år, la Dick-Biascoechea til. Nok en gang er det nedgangen i østrogen som har skylden.

«Disse symptomene kan påvirke deres evne og ønske om å delta på jobb, reise, sosiale sammenkomster og til og med i deres forhold til venner, familie og betydelige andre,» sa Dick-Biascoechea. Dette kan forståelig nok redusere livskvaliteten, antyder forskning, og føre til at folk føler seg ensomme, isolerte og deprimerte.

Bare halvparten av kvinner i overgangsalderen som opplever urinforandringer vil søke hjelp, ifølge Dick-Biascoechea, noe som betyr at blæreproblemene vedvarer og i noen tilfeller forverres. Men den gode nyheten er at det er flere strategier – inkludert endringer i kosthold og væskeinntak, milde såper og vaskemidler, bekkenbunnsøvelser, vaginalt østrogen, reseptbelagte medisiner og bekken- eller vaginalkirurgi – som kan hjelpe.

Hvis du har noen av disse symptomene, snakk med en lege som din primærlege eller OB-GYN. Menopausale symptomer er beryktet for å svekke folks livskvalitet – men det trenger de ikke.

«Det er svært effektive behandlinger,» sa Dick-Biascoechea. «Og ingen skal måtte tolerere daglige plagsomme symptomer.»