Du kan ikke helt unngå mikroplast, men disse 7 tingene kan hjelpe

Eksperter sier at de fleste allerede har et visst nivå av mikroplast i kroppen.

En kvinne med krøllete hår, kledd i aktive klær og øretelefoner, smiler mens hun holder en vannflaske under en utendørs treningsøkt

For mange mennesker er mikroplast og nanoplast (små plastpartikler som kommer fra større og kommersiell plast) skremmende. Det virker som om nyheter om deres skadelige effekter kommer ut ukentlig, sammen med advarsler om kjemikaliene disse plastene avgir. Sportsklær, avhentingsbeholdere i plast og til og med skjærebrett er bare noen av tingene i hverdagen vår som inneholder mikroplast.

Det er bare naturlig å ønske å begrense eksponeringen for disse produktene, spesielt siden den uheldige virkeligheten er at de fleste har et visst nivå av mikroplast i systemet, ifølge Jamie Alan, førsteamanuensis ved avdelingen for farmakologi og toksikologi ved Michigan State University. Det utføres forskning for å forstå den fulle effekten av mikroplast, men de har blitt funnet i plakket i arteriene våre, i morkakene, i blodet vårt og mer.

Studier har også sett på effekten mikroplast har på cellene og organoidene våre, sa Alan til Kristin Gjelsvik. Forskning viser at når mikroplast kommer inn i cellene våre kan det føre til celledød, sa hun. I tillegg kan de angripe DNAet vårt og forårsake uønskede DNA-endringer, forklarte Alan.

«Du kan få en (DNA) endring som forårsaker null effekter, men du kan få en endring som kan forårsake effekter,» sa Alan. Dette høres skummelt ut – og det er skummelt – men det betyr ikke at du skal få helt panikk. Kroppen vår er trent til å håndtere denne typen endringer, bemerket hun. Imidlertid der kan være negative effekter – spesielt kreft og fertilitetsproblemer.

Alt i alt er dette åpenbart svært bekymringsfullt, spesielt gitt den store utbredelsen av mikroplast. Selv om du ikke helt kan unngå dem – de er i luften og i vannet vårt også – kan du ta noen valg som begrenser interaksjonene dine med mikroplast. Her er hva eksperter sier at du kan gjøre:

Se hvor mye havfanget fisk du spiser.

En rekke fisk er utstilt på is, inkludert en stor rød snapper, mindre rødflekket fisk og flere mindre mørke fisker

Mikroplast kommer ofte fra mat, sa Alan. «Hvis du tenker på fisk og slike ting, er det mye mikroplast i havene våre, og fisken spiser disse, og når vi spiser fisken, spiser vi mikroplast fra dem,» sa Alan.

Dessuten antas mikroplast å være bærere av tungmetaller og andre grunnstoffer. «Og vi bekymrer oss for kvikksølv og slike ting i fisk,» men elementer som klor er også funnet i mikroplast, sa Alan.

Som et resultat kan det å redusere mengden havfanget fisk du spiser redusere mengden mikroplast du bruker på denne måten, sammen med andre kjemikalier du sannsynligvis ikke vil ha i systemet ditt, bemerket hun.

Men vit at sjømat ikke er den eneste matskyldige.

En kurv fylt med sprø, gylne kyllingnuggets på et trebord

Reker og villfisk er kjent for å inneholde store mengder mikroplast, men matvarer som kyllingnuggets, plantebaserte nuggets, mørbradbiff og andre ikke-sjømatproteiner inneholder også mikroplast.

Hvis dette føles som en tap-tap-situasjon, tar du ikke feil. Vi får beskjed om å spise fisk og følge en middelhavsdiett for helsens skyld, men fisken i sentrum av en slik diett kan være full av mikroplast. Sukk.

Så hva kan du gjøre? Alan sa at du kan være oppmerksom på maten du spiser og være oppmerksom på varene som er kjent for å inneholde høyere mengder mikroplast enn andre.

Selv om mikroplast er utbredt i mye av maten vår, har kyllingbryst, svinekotelett og tofu mindre.

Vurder klærne dine.

Et nærbilde av hender som forsiktig trekker rene nylonstrømper over føttene med mykt fokus i bakgrunnen

En viktig kilde til nanoplast i våre vannveier og luftveier er klærne våre, ifølge Kizzy Charles-Guzman, administrerende direktør for Center for Environmental Health, som la til at «omtrent 70 % av alle klærne våre er laget av plastmaterialer.»

Dette inkluderer nylon, polyester, akryl og syntetiske fibre – alt som ikke er en naturlig fiber som ull, bomull og lin, sa hun.

«Når disse tekstilene produseres, når du vasker dem i tøyet ditt, når du bruker dem, når du tørker dem, slipper de ørsmå plastfibre ut i vannet og ut i luften,» forklarte Charles-Guzman.

«Så klær, sengetøy, alle andre tekstiler som ikke er naturlige materialer, de fjerner mikroplast i fiberform,» sa hun. «Og så blir de bare båret ut i miljøet … enten med luft eller vann.»

Disse mikroplastene er for små til å filtreres i avløpsrenseanlegg, så de havner i våre vannveier, bemerket hun.

«Grunnen til at dette er viktig er at det er derfor du ser (mikroplast) i nesten alt vi spiser og drikker,» som fisk og vann fra springen, sa Charles-Guzman.

«For å begrense eksponeringen vår … det er forbrukernes valg. Så, å velge naturlige materialer når vi kan – bomull, lin, ull – det er virkelig de beste produktene for å redusere plastmikrofiberforurensning,» sa hun.

Det er verdt å merke seg at polyesterblandinger – sammenlignet med stoffer som ull – ofte er rimeligere, noe som gjør dette til et umulig valg for mange mennesker. (Selv om sparsommelighet kan være et godt alternativ, bemerket Charles-Guzman.)

Tenk på plastbeholdere for matoppbevaring på nytt.

Et kjøleskap fylt med diverse plastbeholdere som inneholder forskjellige matvarer, inkludert rester, frukt og væsker

«Matbeholdere og takeaway-mat er en stor en,» sa Alan. «Det går i disse plastbeholderne mye av tiden, og de plastbeholderne kan lekke ut nanoplast til maten vår.»

Så, når du spiser måltidet ditt, legger du mikroplasten i systemet ditt, sa hun. Mikrobølgeovn disse plastbeholderne er spesielt skadelig fordi de frigjør enda mer mikroplast når de varmes opp.

«Hvis du kan få en matbeholder av papir eller noe ikke-plast, er det flott,» sa Alan. «Og det er en annen måte du kan redusere inntaket av denne plasten på.»

Du kan også velge glassbeholdere, som er lett tilgjengelige på nettet og i de fleste hjemmebutikker.

Velg gjenbrukbare vannflasker når det er mulig.

En person i et gult erme fyller en gjenbrukbar vannflaske fra en kjøkkenkran.  Frukt og grønnsaker er i bakgrunnen

Det er velkjent at vannflasker i plast er dårlige for miljøet. Enda mer er de en kilde til mikroplasten, sa Alan. For å unngå mikroplasten, bytt til gjenbrukbare vannflasker av metall eller glass.

Når det gjelder mikroplasten i springvannet vårt, tyder ny forskning på at å koke springvannet kan redusere mengden mikroplast du bruker også.

Vær oppmerksom på mikroperler i personlig pleieartikler.

En flaske sjampo med en åpen kork, dispensere en liten mengde på en overflate.  Sjampoen har et glitrende, flekkete utseende

Plastmikrokuler, som er assosiert med produkter for personlig pleie, inkludert kroppsskrubb og tannkrem, er et annet element du bør prøve å unngå, ifølge Charles-Guzman. Disse bittesmå plastkulene som brukes som skrubber eller peeling er for små til å bli filtrert ut i avløpsrenseplaner, «så de ender opp i våre innsjøer og elver og hav og alt det der,» sa Charles-Guzman. Derfra blir mikroplasten distribuert i sjømaten, drikkevannet og mer.

Mens Microbead-Free Waters Act fra 2015 forbyr bruk av plastmikroperler i kosmetikk som skylles av, for eksempel såper, er mikroperler ikke forbudt i alle egenpleieprodukter, sa hun.

«Det er viktig å merke seg at (loven) inkluderer ikke mikroperler som finnes i deodoranter, kremer eller andre ikke-rensende kosmetiske produkter,» sa Charles-Guzman. «Vi håper at omfanget av vedtekten utvides til å forby mikroperler i flere forbrukerprodukter.»

Se på produktetiketter for å finne ut om det du kjøper inneholder mikroperler og velg produkter som ikke gjør det, sa hun.

Vis din støtte til de som jobber for å bekjempe mikroplast.

Plastflasker, beholdere og annet rusk spredt langs en sandstrand med bølger som skyller opp.  Bildet fremhever miljøforurensning

Sannheten er at alt dette arbeidet ikke skal falle på forbrukerens skuldre – og i virkeligheten er det bare så mye du kan gjøre for å kontrollere mikroplast.

«Det viktigste som må skje, og dette er det kjedelige svaret … det er en systemendring,» sa Charles-Guzman. «Det vi må gjøre er at myndigheter og selskaper må jobbe sammen for å stoppe forurensningen og omformulere seg bort fra skadelige kjemikalier.»

Selv om handlingene ovenfor kan begrense din egen mikroplastbruk og sende meldinger til selskaper om hvilke typer produkter folk ønsker å kjøpe, er det nødvendig med flere endringer.

«Vi kan alle spille en rolle, men også … det er en systemendring her som må gjøres, og det er vi som må be om at den endringen skal gjøres,» la hun til.

Hvordan? Du kan stemme på representanter som ønsker å beskytte folkehelsen, og du kan bruke pengene dine til å vise støtte til selskaper som gir tryggere alternativer til shoppere, sa hun.

Dette kan bety kjøp fra merker som selger skjorter i 100 % bomull i motsetning til butikker som selger polyesteralternativer. Eller det kan bety å ta med det gjenbrukbare kruset til din lokale kafé for å bestille kaffe i stedet for å bruke en av plastkoppene deres.

I tillegg må du vite at det er selskaper som gjør arbeidet for å skape føderal og lokal endring når det gjelder bruk av mikroplast, sa Charles-Guzman. Du kan vurdere å engasjere deg i organisasjoner som Center for Environmental Health (Charles-Guzmans organisasjon), Plastic Soup Foundation eller Environmental Working Group å presse årsaken videre. Disse organisasjonene har også ressurser som kan hjelpe deg med å finne ut om produktene du bruker er trygge.

Kristin Gjelsvik.