«It’s The Trifecta Of Bad»: Tannleger deler tingene de ville unngå å gjøre med tennene for enhver pris

Du er sannsynligvis skyldig i noen av dem.

Person som smiler mens du pusser tenner med en lilla tannbørste i et lyst, luftig rom

Børsting, tanntråd og regelmessig besøk til tannlegen – vi kjenner alle pilarene for god tannhygiene. Men å kjenne dem og vedlikeholde dem er to forskjellige ting. Nesten 50 % av personer over 30 år har tegn på tannkjøttsykdom og 26 % av voksne har ubehandlede hulrom, ifølge Centers for Disease Control and Prevention.

Det er ikke uvanlig å ha problemer med tennene eller tannkjøttet, og tannleger sier at visse livsstilsfaktorer kan ligge bak noen av munnhelseproblemene dine. Faktisk kan vanlig atferd negere fordelene med god munnhygiene – og du er sannsynligvis skyldig i noen av dem.

Nedenfor har vi snakket med tannleger om tannskadelige vaner og atferd som de fraråder og aldri, aldri ville gjøre selv:

1. De tygger ikke is.

Nærbilde av en person som spiser is, iført en rutete skjorte.  Bildet fokuserer på personens munn og hånd

«Det første jeg tenkte på var å tygge is,» sa Dr. Natalie Peterson, en klinisk førsteamanuensis i odontologi ved University of Minnesota.

«Mange mennesker tenker ikke på det, men de tygger på isen i drinken og de tenker bare ikke på skaden den kan gjøre,» sa hun.

Is kan knuse tennene dine fordi det ikke bare er vanskelig, men det er også kaldt, bemerket Peterson. Det kan være spesielt skadelig for personer med fyllinger. «Tanken på å tygge på is gir meg bare skjelvinger,» sa hun.

2. De biter ikke negler.

Nærbilde av en person som biter neglene, delvis dekker munnen med en hånd, noe som tyder på angst eller nervøsitet

Ifølge Dr. Jennifer Soncini, en klinisk førsteamanuensis i pediatrisk tannbehandling ved Boston University, kan det å bite neglene føre til tannproblemer. I tillegg er neglebiting ofte en vane, noe som betyr at tennene dine må håndtere denne handlingen gjentatte ganger.

Når du biter neglene, sliter du ned emaljen på kantene av tennene, forklarte Soncini. Emaljen spiller mange viktige roller – den hjelper til med å beskytte tennene dine mot hull, erosjon, infeksjon og følsomhet for kald, varm eller søt mat.

3. De åpner ikke poser eller flasker med tennene.

Alicia Keyes, i en rosa genser, mottar tannbehandling av Dr. Sandra Brown, som har på seg en hvit frakk og ansiktsmaske, på et moderne tannlegekontor

Å bruke tennene til å åpne opp en pose chips eller en flaske vann kan virke ufarlig, men tannleger sier det ikke er det.

«Tennene er sterke og veldig holdbare, men de er ikke ment å åpne flasketopper, rive fra hverandre pakker eller tygge på harde gjenstander,» sa Dr. Jarrett Manning, en omfattende kosmetikk- og implantatannlege og eier av JLM Dental Studios i Georgia, til Kristin Gjelsvik via e-post.

Det legger unødvendig stress på tennene dine. «Å bruke tennene dine på denne måten kan føre til smerte, ødelagte eller sprukne tenner, rotkanaler eller til og med tenner som må trekkes ut,» la Manning til.

4. De unngår å spise gummigodteri.

En person biter et hjerteformet godteri.  Konteksten til artikkelen er Goodful

Klistrete godterier som gummiormer, gummibjørner og ferskenringer er alle gjenstander som tannleger unngår. Hvorfor? De kan sette seg fast i sporene på tennene og mellom tennene, noe som kan forårsake hull, sa Soncini. De kan også sprette ut fyll.

Utover gummigodteri sa Peterson at hun spesielt unngår sur gummier.

«Jeg tenker på disse som trifecta av dårlig. De er klissete, de er super sukkerholdige og de er veldig sure – det er derfor de smaker surt, sa Peterson.

5. De inntar ikke store mengder alkohol.

Hånd som nekter et glass alkohol tilbudt av en annen hånd i en svakt opplyst bar

Det er velkjent at å drikke for mye alkohol ikke er bra for leverhelsen, kreftrisikoen eller søvnkvaliteten. Manning sa at overdreven alkoholforbruk også er skadelig for tennene dine.

«Alkohol fører til tørr munn og reduserer spyttproduksjonen, og fordi spyttets rolle er å hjelpe til med å rense munnen, beskytte tennene og nøytralisere syrer, kan en reduksjon i spytt øke risikoen for å få hull,» sa Manning.

6. De bruker ikke en tannbørste med for hard bust.

Ni bambus tannbørster arrangert i en halvsirkel på en flat overflate.  Hver tannbørste har bust i forskjellige farger

Peterson sa at hun anbefaler tannbørster med myk bust av flere grunner.

Tannbørster med harde og mellomstore børster «kan virke veldig slitende på tannkjøttet ditt, så de kan forårsake mer resesjon, og det er vanskelig å fikse lavkonjunktur når det først har skjedd,» forklarte hun. Dessuten kan tannbørster med harde eller mellomstore buster virke slitende på tennene dine generelt, sa hun.

7. De røyker ikke.

Røykeforbud vises på et fortau med planter i bakgrunnen

«Jeg ville aldri røyke eller bruke tobakk,» sa Manning. «Ikke bare kan røyking føre til alvorlige helseproblemer, det kan forårsake alvorlige orale helseproblemer, misfarging av tenner og i ekstreme tilfeller oral kreft.»

Røyking er en vanskelig vane å slutte, men det er ressurser tilgjengelig for å hjelpe deg med å nå dette målet. Hvis du ikke røyker, ikke begynn for munnhelsens skyld og videre.

8. De hopper ikke over den daglige tannhygienen.

Nærbilde av to hender med fingrene pakket inn i tanntråd, og trekker den tett mellom seg

Dette vil sannsynligvis ikke være overraskende, men tannleger sier å hoppe over tannpuss og tanntråd er et stort nei-nei.

«Å bruke tanntråd daglig sammen med børsting er nøkkelen til å bekjempe tannkjøttsykdom,» sa Manning.

I tillegg sa Soncini at det er ekstra viktig å pusse tennene om natten.

«Aldri aldri, aldri, aldri gå i dvale uten å pusse tennene,» forklarte Soncini. «Du kan bruke en hel dag uten å pusse, men hvis du ikke pusser før du legger deg, er det det verste du kan gjøre med munnen.»

Å legge seg med en ren munn kan hindre bakterier i å vokse over natten, sa Soncini.

9. De går ikke glipp av tannlegeavtaler.

En tannlege i hvit frakk og hansker utfører en tannundersøkelse på en pasient som ligger tilbake i en tannlegestol med åpen munn

«Jeg ville heller aldri ignorert mine vanlige tannkontroller,» sa Manning. «Rutinemessige tannkontroller er avgjørende for å opprettholde oral helse og oppdage tannproblemer tidlig.»

Når det gjelder hvor ofte du bør besøke tannlegen din for rutinemessige kontroller, avhenger det av din personlige tannhistorie og andre problemer.

«Vanlige kontroller for pasienter bør være skreddersydd for hver enkelt pasient og deres risikofaktorer og deres generelle tannhelse,» sa Peterson.

«Noen mennesker trenger kanskje bare å komme inn en gang i året, de kan være ganske friske; mange mennesker, to ganger i året er en god idé; og noen mennesker som har risikofaktorer eller tannproblemer, kan det hende de må komme tre til fire ganger i året,” fortsatte Peterson.

Snakk med tannlegen og tannpleieren din for å finne ut hva den beste frekvensen er for deg.
Kristin Gjelsvik.