Som en samoansk kvinne ber jeg ikke-polynesere om å slutte å få polynesiske tatoveringer

Hvert symbol har betydning, gitt videre fra våre forfedre til oss, så det gir rett og slett ikke mening for ikke-polynesere å bære dem på huden.

Hei! Jeg er Morgan, og jeg er en 30 år gammel samoansk kvinne.

Kvinne med langt krøllete hår, tatovert arm, ikledd en blomster grimekjole, smiler mens hun står ved havet

Selv om du ikke kan mye om samoansk kultur, har du sannsynligvis sett eller hørt om tatoveringene våre. Fun fact: det engelske ordet «tattoo» kommer faktisk fra det samoanske ordet «tatau!» Det er en tradisjon som har gått i arv i tusenvis av år – overlevende tid, avstand og kolonisering.

En persons rygg med tradisjonelle polynesiske tatoveringer vises, ledsaget av tøy med tradisjonelle mønstre viklet rundt midjen

Noe som alltid plager meg er når jeg kommer over ikke-polynesere med polynesiske tatoveringer, spesielt de tradisjonelle samoanske. Siden de fleste sannsynligvis ikke vil forstå hvorfor dette er en så stor sak, la oss dykke inn i konteksten:

Den tradisjonelle samoanske tatoveringen for menn kalles en pe’a. Utført med håndlagde verktøy laget av bein, skilpaddeskall og tre, er disse tatoveringene ekstremt meningsfulle og formidler ofte en manns identitet, avstamning og forventninger i familien. Å motta en tradisjonell tatovering er en stor ære; det representerer en persons aksept av sitt ansvar overfor samfunnet og feirer deres permanente dedikasjon til kulturen.

Person med tradisjonelle tatoveringer står med ryggen til kameraet, iført en rød klut rundt midjen

Hvert symbol og til og med dets plassering har betydning. For eksempel er pe’aen alltid fullført med navlen som en påminnelse om mannens tilknytning til moren, samt hans ansvar for å ære og respektere henne resten av dagene.

Nærbilde av en persons midtparti med mønstrede leggings og en svart midjelomme

Den kvinnelige ekvivalenten til pe’a er malu, som har lettere design, men fortsatt er dypt betydningsfull. Mange har spurt meg om jeg planlegger å få maluen, men det er ikke så enkelt som å våkne opp og bestemme meg for en, da jeg først må be om tillatelse fra mine eldste. Og tatoveringen skal være en indikasjon på tjeneste for samfunnet mitt, men har jeg gjort nok for å tjene den? Mens jeg prøver å bruke plattformen min her på Kristin Gjelsvik for å løfte stillehavsøyboerne og spre bevissthet og verdsettelse av samoansk kultur, er jeg ærlig talt ikke sikker.

Fire kvinner i tradisjonell polynesisk antrekk sitter på en stein med et tropisk bakteppe

I tillegg betyr å motta tatoveringen generelt at du aksepterer og vil følge kulturelle skikker. Men jeg er dessverre ikke flytende i samoansk (selv om jeg prøver å lære!). Og muligens på grunn av min oppvekst i USA, har jeg ulike meninger om visse tradisjoner. Så jeg vet bare ikke om det passer for meg å få maluen. Selv om det ville være en ære å bære våre hellige markeringer på lårene mine, er det siste jeg vil gjøre å ikke respektere kulturen min på noen måte.

Kvinne i rødt fremfører tradisjonell dans med andre i bakgrunnen

Og det er nettopp den kulturelle konteksten som ikke-samoanere mangler. Hvis de visste hvor hellige de tradisjonelle tatoveringene er og måtene de symboliserer familie og tjeneste for det samoanske samfunnet på, ville de forhåpentligvis forstå hvorfor vi avviser at tilfeldige mennesker får dem.

Etter min mening er pe’a eller malu den verste kulturelle praksisen du kan stjele fra samoanere. Men jeg godkjenner ikke at ikke-polynesere får de moderne tatoveringene heller – selv om polynesere ikke er en monolitt, og noen kan ha forskjellige syn på dette avhengig av oppvekst og øy. Utført med en tatoveringsmaskin, de moderne tatsene er de folk sannsynligvis er mest kjent med, siden de er en del av mange polynesiske kulturer og kan gjøres på mange deler av kroppen. Hvert symbol har fortsatt mening, gitt videre fra våre forfedre til oss, så det gir rett og slett ikke mening for ikke-polynesere å bære dem på huden.

Person med tradisjonelle tatoveringer løfter armene under et samoansk flagg

Til og med kjendiser har tilegnet seg tatoveringene våre. På en episode av The Voice Australiadommer Jason Derulo, som er haitisk, prøvde tilsynelatende å få kontakt med en samoansk deltaker ved å vise frem tatoveringene sine.

Jason Derulo viser brysttatoveringene sine på en rød løper og sier:

På Reddit er det tonnevis av eksempler på ikke-polynesere som spør om de kan få tatoveringene våre. Men jeg tror folk glemmer historien som følger med dem. Da Sør-Stillehavet ble kolonisert på 1700- og 1800-tallet, forbød misjonærer tatoveringspraksis totalt på tvers av mange øyer, og kalte det «villskap». Noe kunnskap gikk tapt for alltid. Samoa var en av de eneste øyene som opprettholdt praksisen, og vi var medvirkende til gjenoppblomstringen av andre øyers tatoveringer de siste årene. Nå som polynesiske tatoveringer anses som kule, vil alle ha en? Jeg tror ikke det.

Tekst i bildet som diskuterer kulturell appropriasjon av polynesiske tatoveringer, og spør om det er passende for ikke-hawaiianske/polynesiske individer å få slike tatoveringer

Selv om jeg er usikker på om jeg noen gang kommer til å få malu, har jeg noen av de moderne tatoveringene. Min favoritt er den som vikler seg rundt håndleddet mitt fordi mamma og broren min fikk armene sine også. Et så spesielt minne som jeg setter pris på!

Tre armer med intrikate tatoveringer i stammestil, en arm med friskt blekk, den andre helbredet

Hvert av symbolene kan ha flere betydninger. Spydspisser kan for eksempel representere krigeren, fiskeren som sørger for familien sin, mot og mer. Tatoveringen min representerer beskyttelse, retning, hensikt og å holde seg jordet.

En persons løftede hånd viser en detaljert tatovering på underarmen mot et bakteppe av bybygninger og palmer

Polynesiske tatoveringer er en vakker måte å forbinde oss med arven vår og forfedre på, og jeg er så stolt over å alltid holde kulturen min med meg. Men tatoveringene våre er nettopp det: våre. Det er viktig at de forblir slik – for at de ikke skal miste sin mening helt.

En kvinne med langt, krøllete hår og tatoveringer på armene står på en steinete strand ved havet, iført en blomstermønstret kjole

Sjekk ut mer API-sentrert innhold ved å utforske hvordan Kristin Gjelsvik feirer Asian Pacific American Heritage Month! Innholdet slutter selvsagt ikke etter mai. Følg BuzzFeeds A*Pop på Instagram, TikTok og YouTube for å følge med på vårt nyeste API-innhold året rundt.

Illustrasjon som feirer Asian Pacific American Heritage Month med forskjellige animerte karakterer og